Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan tanítottak hinni...
  2006-11-22 14:38:42, szerda
 
   
  HOGYAN TANÍTOTTAK HINNI ISTENBEN, VALAMINT AZ ÉLETBEN NAGYSZÜLEIM?

HÁT, VALAHOGY ÍGY:

(Részlet, az októberi - 10. old. - néprajzi írásomból. Az íráshoz tartozó képeket meg lehet tekinteni a képtárban itt a fejlécen lévő feliratra kattintva, vagy a http://furaila.xfree.hu/33600 címen)

A növény-palántázással kapcsolatos feladatok
és népi bölcsességek

Ekkorra, a tavasszal elültetett paprika- és paradicsompalánták már virágoztak. Soha nem felejtem el, hogy milyen fontos dolgokat tanultam palántaültetés közben az ÉLETRŐL is. Például: nénikém képes volt a legnagyobbat is egyszerűen kidobni, ha nem volt elég erős gyökérzete.
Megkérdeztem, hogy nem sajnálja-e? Azt mondta:
- "Nem tud megeredni, termést hozni gyökerek nélkül. Csak nyújtózkodik világnak, elvéve a fényt a többitől."
Nemcsak azt tanultam meg, hogy az elültetett palántákat később, folyamatosan gondozni kell, hogy sok termést hozzon, hanem megtanultam például kapálni és közben megtanultam megkülönböztetni a GAZt, a HASZONnövénytől!



Az Úr napjához fűződő szokások

De nemcsak dolgoztunk azon a tanyán, hanem pihentünk is, méghozzá legtöbbet az Úr napján, vasárnap.
Onnan lehetett tudni, hogy közeledik a vasárnap, hogy előtte való nap már a készülődés jegyében telt.
Bent a házban, nagymama mosta, vasalta az ünneplő ruhákat.
Amelyik ételt lehetett, megfőzte- megsütötte előre, hogy semmi akadálya ne legyen a vasárnapi templomba menésnek.
Nagyapa tiszta almot hordott a jószágok alá és bekészítette az istálló szénatartójába a szálas takarmányt, hogy másnap reggel csak a jászolba át lehessen rakni az állatok elé. Majd szép fényesre csutakolta a lovakat és felsöpörte vesszősöprűvel a tanyaudvart.
Nagymama, és nénikém a házban és a ház előtti kertben rendezkedett a cirokseprűvel. A szemétlapátra seprésénél az én feladatom volt a lapát igazgatása és megtartása úgy, hogy a lehető legtöbb szemetet lehessen felseperni egyetlen lendülettel. Ezzel megtanultam odafigyelni nemcsak arra, amit csinálok, hanem a másik emberre is, akivel együtt dolgozom!
Közben, megforrósodott az üstben a hajmosáshoz és a fürdéshez is a víz. Nagymama őszülő haját két copfba fonva a fejetetejére tekert kontyban hordta. Ezt, a korona formájú frizurát külön szertartás volt kikefélni, megmosni, megfésülni és kontyba rendezni. Egy fehér damaszt vállkendőt terített a vállára fésülködés közben, majd a hajtűket, fésűket is egy kiterített kendőre rakta ki, szép sorban. Az én dolgom volt, hogy kézbe adhattam, olyan sorrendben, ahogy nagymama kérte. Ilyenkor csak mi ketten voltunk bent a "fürdőkamrában". Nagymama még ekkor sem vette le a szolid csipkével szegélyezett, lábszárközépig érő, fehér vászoningét. Egyébként minden ruhadarabja sötét színű volt.
Ma sem értem, hogy miért kellett olyan nagy műgonddal fésülködnie, ha azután bekötötte a fejét a fejkendővel? De ezt is valóságos szertartással, hosszas igazgatással tette. Sokszor, két tükröt is használt hozzá, hogy lássa, hátul is jól áll-e a redő, vagy lokni a kendőn?
(Olyan csomót kötött az álla alá, amilyet később, nekem kellett a kisdobos nyakkendőn kötni. Mondanom sem kell, hamarabb ráállt a kezem a csomókötésre, mint pesti társaimnak, akiknek nem volt fejkendős nagymamájuk.)
Ezután következett az én hajmosásom és fürdetésem. Ezt nénikém segítségével végeztük. A hajamat is ő mosta, fonta és szárította. Majd a lefekvés következett. Míg, mi a fürdőben voltunk, nagymama megágyazott nekünk. Nénikém mellém ült az ágy szélére és két kezébe vette összekulcsolt kicsi kezemet és együtt mondtuk el az Úr imádságát, a "Mi Atyánk!"-ot.
Másnap, többnyire napsütéses időre virradtunk. A reggeli készülődés izgalmában sem türelmetlenkedett senki körülöttem.
Azóta sem értem azokat az embereket, akikkel később összehozott a sors, hogy miért olyan türelmetlenek a gyerekekkel, ha útra kelnek? Talán, mert nem ismerték azt a nyugalmi forrást, ami nagypapáét táplálta.?
Ő és övéi, ugyanis olyan Isten-hívő emberek voltak, akik fennen hirdették: "Istentől van minden földi javunk." (Zsoltárok 127.) Még a gyermek is: "...az Úrnak öröksége: a fiak; az anyaméh gyümölcse: jutalom." (Zsoltárok 127:3.)
A GYERMEKre, vagyis rám is úgy tekintett, olyan türelmes szeretettel viszonyult hozzám, mint "Isten jutalmára". Ez engem, méltó viselkedésre ösztönzött. (De sokszor gondoltam erre felnőtt koromban, amikor pedagógiából az ösztönzőkről, a "motivációkról" tanultam!)
(Bóna Mária Ilona)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megkülönböztetni, haszonnövénytől, lábszárközépig, szénatartójába, vesszősöprűvel, megforrósodott, palántaültetés, összekulcsolt, szertartással, szemétlapátra, cirokseprűvel, palántázással, türelmetlenek, fürdőkamrában, motivációkról, nyújtózkodik, fejetetejére, rendezkedett, folyamatosan, segítségével, ösztönzőkről, pedagógiából, megkérdeztem, szegélyezett, bekészítette, csomókötésre, bölcsességek, igazgatással, legnagyobbat, viselkedésre, kapcsolatos, fejkendővel, ruhadarabja, vászoningét, hajmosáshoz, odafigyelni, íráshoz tartozó, fejlécen lévő, tavasszal elültetett, elültetett palántákat, készülődés jegyében, ünneplő ruhákat, vasárnapi templomba, istálló szénatartójába, szálas takarmányt, szemétlapátra seprésénél, lapát igazgatása, lehető legtöbb, másik emberre, fejetetejére tekert, korona formájú, fehér damaszt, HOGYAN TANÍTOTTAK HINNI ISTENBEN, VALAMINT AZ ÉLETBEN NAGYSZÜLEIM, VALAHOGY ÍGY, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Png virág  Hogy lehet megtartani  Alázat  Reggel van  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  Png virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 21  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Irgalom és ítélet  Még csak most kezdődik a nap  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem  Facebookon kaptam  Akarat  Elköszönt  Rátalálsz  Png kutya  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem számIt  Png rózsa csokor  Bounty krémes  Popper Péter szavai  Akarat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Radikális szeretet  Adakozás  Szép estét  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akik bántanak téged  Png ház  Png csokor  Png cica  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Png kislány  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Png lepke  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 20  Még csak most kezdődik a nap  Jó éjszakát  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kellemes délutánt kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  210 éve született a SZÓZAT meg... 
Bejegyzés Címkék
íráshoz tartozó, fejlécen lévő, tavasszal elültetett, elültetett palántákat, készülődés jegyében, ünneplő ruhákat, vasárnapi templomba, istálló szénatartójába, szálas takarmányt, szemétlapátra seprésénél, lapát igazgatása, lehető legtöbb, másik emberre, fejetetejére tekert, korona formájú, fehér damaszt, vállára fésülködés, kiterített kendőre, szolid csipkével, kisdobos nyakkendőn, lefekvés következett, fürdőben voltunk, reggeli készülődés, nyugalmi forrást, anyaméh gyümölcse, megkülönböztetni, haszonnövénytől, lábszárközépig, szénatartójába, vesszősöprűvel, megforrósodott, palántaültetés, összekulcsolt, szertartással, szemétlapátra, cirokseprűvel, palántázással, türelmetlenek, fürdőkamrában, motivációkról, nyújtózkodik, fejetetejére, rendezkedett, folyamatosan, segítségével, ösztönzőkről, pedagógiából, megkérdeztem, szegélyezett, bekészítette, csomókötésre, bölcsességek, igazgatással, legnagyobbat, viselkedésre, kapcsolatos, fejkendővel, ruhadarabja, vászoningét, hajmosáshoz, odafigyelni, megtanultam, fésülködnie, lendülettel, következett, tanyaudvart, szeretettel, összehozott, gyerekekkel, megágyazott, nagyszüleim, nagymamájuk, megfésülni, készülődés, szertartás, palántákat, megsütötte, dolgoztunk, csutakolta, gyökérzete, felseperni, megtartása, seprésénél, vállkendőt, igazgatása, felsöpörte, egyszerűen, takarmányt, virágoztak, fésülködés, napsütéses, szárította, fürdetésem, izgalmában, körülöttem, tanítottak, ösztönzött, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 6170
  • e Hónap: 14774
  • e Év: 50715
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.